Autisme en opvoeding 

 

De vader van mijn 2 kinderen liet ons 12 jaar geleden, net na de geboorte van mijn dochter, in de steek. Sindsdien voed ik mijn kinderen alleen op. Met hun vader hebben ze geen contact meer. 

Als alleenstaande moeder met autisme heb ik het niet zo gemakkelijk. Autisme heeft een invloed op alle aspecten van mijn leven, dus ook op de opvoeding van mijn kinderen. Gelukkig bestaat er voor ieder probleem een oplossing. 

 

Toen ze klein had ik het moeilijk met de scherpte van hun stem. Een babystem doet letterlijk pijn aan mijn oren. Ik droeg dan ook geregeld oordopjes in die tijd. Aangezien ik toen nog niet wist dat ik autisme had, kon ik dat niet plaatsen en voelde ik me daar heel schuldig over. Nu is hun stem niet meer zo scherp en hoef ik geen oordopjes meer te dragen.

Zelfs al heb ik heel rustige kinderen, moet ik constant opletten om niet overprikkeld te raken. Daarom slapen mijn kinderen 2 keer per week bij mijn moeder. Daarnaast heb ik aan de kinderen gevraagd om me iedere zaterdag en zondag een tweetal uren alleen te laten. Het is niet zo dat ik hen dan zomaar aan hun lot over laat. Wanneer er iets dringends is, mogen ze me gerust storen. Tijdens de week rust ik wanneer ze op de schoolbanken zitten. Op deze manier lukt het me om een goed evenwicht tussen binnenkomende en uitgaande prikkels te behouden.

Door mijn gebrek aan verbeelding heb ik het soms moeilijk om hen bezig te houden. Toen ze klein waren moest ik af en toe eens een verjaardagsfeest organiseren. Doordat ik niet goed wist hoe hen bezig te houden, zocht ik dan iemand die de kinderen in mijn plaats entertainde. Soms hielden mijn kinderen de andere kinderen ook zelf bezig. Dan zorgde ik ondertussen voor wat lekkers.

 

Mijn kinderen zelf hebben het soms wat moeilijk met mijn trage reacties. Soms antwoord ik op de vraag van de ene, terwijl de andere ondertussen ook al een vraag heeft gesteld. Dat zorgt voor ingewikkelde situaties. Ondertussen maken ze daar ook grappen over. Zo beginnen ze bv plots te lachen en zeggen dat ze mama nadoen die gisteren een grap heeft gehoord.

Ook het feit dat ik veel slaap nodig heb, vinden ze minder leuk. Ik heb nochtans meer tijd voor hen dan mama's die gaan werken.

 

Het feit dat kinderen weinig voorspelbaar zijn, is nooit een probleem geweest. Die onvoorspelbaarheid is immers voorspelbaar. Zo wist ik bijvoorbeeld op voorhand dat de kans er dik in zat dat mijn baby’s me ‘s nachts zouden wakker houden. Ik had me daarop voorbereid. 

Ook verrassingen zijn nooit een probleem geweest binnen ons gezinnetje. Met verrassingen die van mezelf uitgaan, heb ik immers geen problemen.

 

Autisme biedt ook voordelen als ouder.  Aangezien ik het op praktisch vlak wat moeilijker heb, hebben ze geleerd hun plan te trekken. Ze zijn vrij zelfstandig. Naast de mooie waarden die ik hen heb aangeleerd, zoals eerlijkheid, rechtvaardigheid,...,krijgen ze ook veel structuur. Wanneer ik ze straf, zal ik ze ook steeds heel duidelijk uitleggen waarom ik dat doe. Zelf heb ik immers ook nood aan een duidelijke uitleg waarom ik gestraft word of kritiek krijg. Aangezien ik zelf best reageer op positieve bekrachtiging, pas ik dat principe ook in de opvoeding van mijn kinderen toe. Tot nog toe was dat heel succesvol. Ik heb lieve, gehoorzame en beleefde kinderen.