Fysiek

 

verzwakt immuunsysteem. 

Door hun verzwakt immuunsysteem zijn personen met autisme heel gevoelig voor gifstoffen. We hebben, spijtig genoeg, nog nooit in een menselijke beschaving geleefd met zulk een toxisch milieu. Reeds vóór de geboorte worden we allen blootgesteld aan allerlei gifstoffen, zoals geneesmiddelen (de pil, produkten die de bevalling inzetten, antibiotica tijdens de zwangerschap,...), omgevingsbestraling (gsm, tv, pc, microgolf,...), voeding (bewaarmiddelen, pesticiden, hormonen, suiker, genetisch gemodifieerd voedsel, drinkwater (fluor en chloor ), uitlaatgassen auto's,..

Dit alles veroorzaakt darmproblemen, voedselallergieën en/of -intoleranties, voedingstekorten en extreme vermoeidheid. Personen met autisme zijn reeds sneller moe door al hun denken, hun hevige emoties en de vele prikkels. Door al die gifstoffen worden ze nóg sneller moe.

 

sensorische over- of ondergevoeligheid:

 • extreem reageren op stoffen Zelf heb ik daar geen last van, maar sommige personen met autisme verdragen geen etiketten, ruwe stoffen,...

   

 • extreem gevoelig voor geluid Toen ik ooit een gehoortest deed, bleek dat ik alles scherper en luider hoor dan de gemiddelde mens. Na een paar tonen moest ik stoppen met de test omdat het te pijn deed aan mijn oren.

   

 • extreem gevoelig voor geuren  Zelf ruik ik in vergelijking met omgeving nogal weinig. Ik ondervind daar echter geen hinder van. Er zijn echter ook personen met autisme die heel gevoelig zijn voor geuren. Ik ken er zelfs die proeven wat ze ruiken. 

   

 • pijn extreem of net niet voelen Zelf heb ik daar geen last van, maar ik ken personen met autisme die zich moeten baseren op het zien van bloed om door te hebben dat er iets ernstigs aan de hand is. Anderen lopen dan weer voor het minste naar de dokter.

   

 • geen warmte of koude voelen Zelf heb ik daar geen last van, maar ik ken personen met autisme die in 't midden van de winter zonder jas rondlopen.

   

 • extreem gevoelig voor smaken en structuren Zelf ben ik vooral een structuureter. Structuur is belangrijker dan smaak.

   

 • weinig voeling hebben met hun lichaam Veel personen met autisme voelen onvoldoende het belang aan van persoonlijke hygiëne en gezonde voeding. Het moet hen bewust aangeleerd worden.

  Velen hebben ook een slechte coördinatie, een ongewone houding en/of manier van bewegen. Zelf heb ik vooral moeite met coördinatie. Dat komt door mijn tragere verwerking. Sporten, waarbij ik de lesgever moet spiegelen, zoals steppen, is absoluut niets voor mij. 

   

 • heen en weer wiegen. Dat gebeurt vooral op momenten van intense stress.

   

 • anders reageren op bepaalde geneesmiddelen Op kalmeerpillen reageer ik meestal averechts. Zo ben ik 2 keer fysiek agressief geworden na het innemen van kalmeerpillen, terwijl ik anders nooit fysiek agressief word. 

  Ik reageer ook veel gevoeliger op medicatie. Ik heb gedurende 10 jaar antidepressiva genomen. Ik had voldoende aan een hele kleine dosis.

   

 • moeite met snelle bewegingen. Dat komt door mijn tragere verwerking. Snelle pretparkattracties brengen me bijvoorbeeld helemaal van de kaart. Maar ook een simpele lift met glazen deuren brengt me uit evenwicht. Ik ken echter veel personen met autisme die wel graag naar pretparken gaan. Misschien ervaren zij het anders. De andere bedrading in de hersenen verschilt immers van persoon tot persoon.

   

 • traag reageren Wanneer men mij een slag geeft, reageer ik steeds een seconde later dan anderen zouden reageren. Dat is soms heel grappig. Door die trage reacties heb ik het ook moeilijk om bv een bal op te vangen.

   

 • bijkomende stoornissen, zoals  epilepsie,scheel zien,...