Gebrek aan verbeelding

 

Met gebrek aan verbeelding bedoel ik

 

-dat mensen met autisme het moeilijk hebben wanneer er geen informatie voorhanden is, waarop verder kan gebouwd worden. Dan kunnen volgende problemen optreden:

 

 • moeite om te communiceren

   

 • moeite om ergens aan te beginnen  Wanneer ik bijvoorbeeld wil opruimen, weet ik niet waar en hoe te beginnen. 

   

 • moeite met het vinden van oplossingen die voor personen zonder autisme voor de hand liggend zijn. Toen bijvoorbeeld het water in mijn straat werd afgesloten owv werken, kwam het niet in me op om in tussentijd flessenwater te gebruiken. Dat is heel verwarrend voor mijn omgeving aangezien zij zien dat ik in andere, veel ingewikkeldere situaties, wel slim uit de hoek kan komen.

 

-dat mensen met autisme het moeilijk hebben met al wat niet in beelden kan worden omgezet.

 

 • moeilijk om tijd in te schatten. Ik heb het bijvoorbeeld moeilijk met opdrachten die binnen een bepaalde tijdspanne dienen te gebeuren. Ik ga dan, uit angst niet tijdig klaar te zijn, zo snel werken dat mijn werk vol fouten staat. Anderen krijgen hun werk dan weer niet tijdig af.

   

 • moeite om namen te onthouden. Ik heb het vooral moeilijk om namen te onthouden van personen die ik nog nooit heb gezien of die ik in een nieuwe context zie.

   

 • Moeite met vage begrippen. Wanneer ik de opdracht krijg een kort opstel te schrijven, schiet ik in paniek. Ik kan niet inschatten wat met kort bedoeld wordt.

 

Wanneer ik over verbeelding spreek, heb ik het dus niet over fantasie. Wie in beelden denkt, heeft meestal veel fantasie. Van zodra men iets heeft om verder op te bouwen, volgt de fantasie rijkelijk.