Sociale interactie

 

 • meer nood om zich af te zonderen als de gemiddelde mens.  Dat heeft niets te maken met asociaal zijn. Ikzelf kom bijvoorbeeld heel graag tussen de mensen. Wanneer ik alleen ben, krijg ik echter de kans om informatie te verwerken, zonder dat er ondertussen nieuwe informatie bij komt. 

   

 • drukke plaatsen mijden Drukte maakt me moe en prikkelbaar. Soms gebeurt het dat ik zo opga in een activiteit dat ik op dat moment niet besef hoeveel prikkels er binnenkomen. Achteraf ondervind ik daar echter de gevolgen van.

   

 • het verkiezen van eenpersoonscontacten In groepen val ik gemakkelijk uit, vooral wanneer er weinig structuur is. Wanneer ik bijvoorbeeld ga eten met vrienden, zeg ik nauwelijks een woord. Ten eerste ontvang ik er zoveel prikkels dat ik direct moe ben. Ten tweede slaag ik er niet in om die gesprekken te volgen die me boeien. Iedereen praat er immers door elkaar en ik krijg de gesprekken niet gefilterd. Wanneer ik me in een meer gestructureerde groep bevind, zoals in de klas of een teamvergadering, ervaar ik minder problemen.

  Wanneer ik echter alleen met iemand ben, ontvang ik minder prikkels en is de andere verplicht zich aan mijn ritme aan te passen. 

   

 • dagdromen  Mijn hoofd zit boordevol informatie, zowel nuttige als nutteloze. Ik probeer dan ook voortdurend orde te scheppen in die chaos. Daardoor wordt mijn aandacht constant naar binnen getrokken en kan ik moeilijk in het hier en nu blijven. 

   

 • weinig inlevingsvermogen Men beweert dat personen met autisme geen inlevingsvermogen hebben. Dat is niet helemaal correct.

  Inlevingsvermogen bestaat uit 3 delen: de gevoelens en behoeftes van de andere herkennen, meevoelen met de andere en gepast reageren op de andere.

  Met het herkennen van gevoelens en het meevoelen met anderen heb ik zelf geen moeite. Ik neem zelfs vaak letterlijk de gevoelens van anderen over.

  Het probleem is dat ik niet altijd gepast reageer op de ander. Daar zijn verscheidene redenen voor. Soms neem ik de gevoelens van de andere over en reageer ik niet, doordat ik denk dat die gevoelens van mij zijn. Soms komt mijn reactie te laat doordat ik de situatie te laat verwerkt heb. Wanneer iemand valt, duurt het bv even vooraleer ik door heb wat er net gebeurd is. Soms stoot ik op mijn gebrek aan verbeelding. Dan weet ik niet hoe te reageren. Soms word ik verplicht me volledig af te sluiten om niet overweldigd te worden door de emoties van de andere.

   

 • onbeleefd lijken Door mijn laattijdige verwerking, heb ik bepaalde zaken pas door wanneer het te laat is. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat men de tafel aan het afruimen is en dat ik dat pas doorheb op het moment dat ze bijna gedaan hebben. 

   

 • impulsief handelen Om die tragere verwerking van informatie op te vangen, gebeurt het dat ik aan een opdracht begin, alvorens ik verwerkt heb wat die opdracht inhoudt.

   

 • niet van aanrakingen houden Er zijn personen met autisme die zo gevoelig zijn voor aanrakingen, dat ze niet geknuffeld willen worden. Dat is bij mij niet het geval. Ik knuffel heel graag. Wel moet de knuffel van mij uitgaan of moet ik de knuffel tijdig hebben zien aankomen. Wanneer men me wil knuffelen en ik dat niet heb zien aankomen, trek ik me direct weg of verstijf ik. Doordat mijn binnenwereld de snelheid van de buitenwereld niet kan volgen, vind ik dat immers heel beangstigend. 

   

 • te rechtuit Mensen zijn vaak gewoon op zoek naar een compliment, naar wat liefde ipv van de waarheid. Het probleem is dat het voor mensen met autisme heel moeilijk is om aan te voelen of iemand gewoon op zoek is naar een compliment of naar de waarheid. Aangezien al mijn aandacht steeds naar mijn binnenkant gaat, die overspoeld wordt door massa's prikkels en de daarbij horende gedachten en emoties, slaag ik er niet altijd in de subtiele signalen van anderen op te vangen. Dat betekent niet dat ik nooit complimenten geen. Ik ga ze echter niet geven op die momenten dat ze ze zelf subtiel proberen uit te lokken. 

   

 • niet goed tegen kritiek kunnen  Net zoals de meeste personen met autisme, heb ook ik heel lang een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld gehad. Daardoor kwam kritiek hard aan. Door mijn hypersensitiviteit voelde ik de pijn ook intenser.

   

 • naïef zijn Doordat mijn verwerking van informatie meer tijd in beslag neemt, gebeurt het nogal vaak dat ik bedrog laattijdig doorzie. In situaties waarin ik meer tijd heb om de situatie te bestuderen, ervaar ik echter niet meer of minder problemen dan de doorsnee mens.