Emotionele beleving

 

 • emoties extreem voelen Ik weet niet of alle personen met autisme hun emoties extreem voelen, maar ik weet wel zeker dat ik niet alleen ben. Ik ervaar die hoogsensitiviteit als een onderdeel van mijn autisme. Net zoals ik geluid hyper ervaar, ervaar ik ook mijn emoties hyper. 

   

 • emoties extreem uiten of net geen emoties uiten Doordat ik mijn emoties zo extreem ervaar, uit ik ze ook heel extreem. Wanneer ik blij ben, spring ik letterlijk op en neer. Als volwassen vrouw is dat een vreemd zicht. Ik ben mij daar echter niet van bewust. Het is mijn omgeving die me daarop attent maakt. Wanneer ik verdrietig ben, begin ik direct te wenen. Wanneer ik me geërgerd voel, begin ik direct te roepen. Wanneer ik zenuwachtig ben, begin ik zenuwachtig te giechelen...

  Ik ken echter ook personen met autisme die hun emoties nauwelijks uiten. Of dat ook wil zeggen dat ze hun emoties nauwelijks voelen, weet ik niet. Misschien sluiten ze zich net af voor hun emoties omdat deze zo overweldigend zijn.

   

 • emoties van anderen over nemen Er lijkt geen scheiding te zijn tussen mijn emoties en die van anderen. Wanneer ik een ruimte binnenkom, voel ik direct de sfeer die daar hangt. Wanneer ik een gesprek heb, voel ik hoe de ander zich voelt. Bij mijn dochter neem ik zelfs haar gemoedstoestand over wanneer ze op haar kamer zit. Dit alles heeft tot gevolg dat ik sterke humeurwisselingen kan hebben op zeer korte tijd.

   

 • moeite om emoties te verwerken Emoties worden met vertraging verwerkt. Zo kunnen emoties van een nachtmerrie bijvoorbeeld een hele dag mee gesleept worden. Soms gebeurt het zelfs dat het probleem al lang opgelost is wanneer de, aan die situatie gebonden, emoties naar boven komen. Dat is heel verwarrend. Die emoties lijken dan uit het niets te komen.

   

 • scheiding tussen emoties en verstand Ik kan mijn emoties niet beïnvloeden met mijn verstand. Het moment dat emoties oplaaien, lukt het me niet om via positieve gedachten controle te krijgen over die emoties. Bij veranderingen lukt het me bijvoorbeeld niet om mezelf te overtuigen dat er geen reden tot paniek is. Ook dit is het gevolg van de tragere verwerking.

   

 • moeite om emoties te benoemen Net zoals mijn denken niet-lineair is, zijn ook mijn emoties niet-lineair. Ik voel een wirwar van emoties door elkaar. Ik begrijp niet dat sommige mensen alleen maar verdrietig zijn of alleen maar boos. Wanneer ik ruzie met iemand heb, voel ik me boos, verdrietig, angstig en schuldig tegelijkertijd.

   

 • laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen Personen met autisme maken heel wat mee in hun leven. Dat leidt gemakkelijk tot een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.

   

 • gevoelig voor stress We leven momenteel in een heel autisme-onvriendelijke maatschappij. Alles gaat enorm snel en overal waar we komen, worden we overweldigd door allerlei prikkels. Ik denk bijvoorbeeld aan de achtergrondmuziek in winkels, de ventilatiesystemen, de belichting,...

  Ook het gevoel onbegrepen te worden, veroorzaakt stress. 

   

 • prikkelbaar, woedeaanvallen Wie moe is en/of stress ervaart, is sneller prikkelbaar. Dat geldt trouwens niet alleen voor personen met autisme. Soms stapelt de stress zich dusdanig op, dat men agressief gedrag gaat vertonen, fysiek en/of verbaal.

   

 • depressie, zelfmoordpogingen Deze depressies zijn het gevolg van al de problemen die personen met autisme ervaren. Ik stel me echter ook de vraag of de neurotransmittors door de gebrekkige bedrading in de hersenen wel goed aankomen op hun bestemming.

  Ook ik heb vroeger meerdere depressies gehad. Ik heb ook een paar keer zelfmoord proberen te plegen. Dat is nu gelukkig allemaal voorbij.

   

 • angsten Ik ben bang voor veranderingen. Ik maak mezelf bang door over alles te blijven doordenken. Ik ben bang om op nieuwe problemen te stoten. Ik ben bang om oververmoeid te geraken. Ik ben bang voor scherpe geluiden.  Het geluid van een deurbel of het alarm van mijn wekker kan me helemaal van streek brengen. Doordat ik iedere situatie vanuit alle mogelijke hoeken benader, ga ik niet alleen na wat er allemaal positief kan verlopen, maar ook wat er allemaal verkeerd kan gaan. Aldus kan mijn stemming plots van vreugde naar angst switchen. Daarnaast heb ik ook angsten die plots opduiken uit het niets. 

    

 • Hyperventileren In periodes van intense stress kunnen die angsten escaleren naar hyperventilatie. Zelf heb ik in de periode van mijn echtscheiding vaak gehyperventileerd. Wanneer het niet al te ernstig was, begon ik gewoon heen en weer te wiegen. Wanneer het ernstig werd, stijfde heel mijn lichaam op en begonnen mijn ledematen in alle richtingen te bewegen. Dat was heel angstaanjagend voor mezelf en mijn omgeving. Dan bonkte ik bv met mijn hoofd tegen muren. Nu ik minder stress ervaar, hyperventileer ik niet meer.

   

 • voortdurend zoeken naar veiligheid  Om te kunnen omgaan met die stress, heb ik nood aan voorspelbaarheid. Ik ga op zoek naar rituelen, routine en regelmaat, controle en voorspelbaarheid. Ik volg ook liever mijn eigen planning, mijn eigen methode.

   

 • eenzaamheid Personen met autisme voelen zich vaak eenzaam. Enerzijds is het voor personen met autisme moeilijker om contacten te leggen. Anderzijds is het ook moeilijker de contacten die ze hebben, te onderhouden. Zelf leg ik gemakkelijk contacten, maar slaag ik er niet in om die contacten te onderhouden. Aangezien telefoneren zo vermoeiend voor me is, stel ik dat alsmaar uit. Soms vergeet ik te bellen, omdat ik de tijd die verstreken is, nadat ik die persoon voor het laatst heb gezien, uit het oog ben verloren.


 

 •