Andere problemen

 

 • bijkomende diagnoses Autisme gaat vaak gepaard met andere diagnoses. Zo komen ADHD, ADD en HSP vaak voor bij mensen met autisme. In mijn ervaring zijn deze ook niet altijd zo duidelijk van elkaar gescheiden. Wanneer iemand met autisme bv een vragenlijst over ADD invult, scoort deze daar vaak positief op. Ze komen ook vaak samen voor binnen één gezin.

  Vele mensen met autisme hebben ook eetproblemen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat ze bepaalde kleuren voeding niet willen eten of dat ze absoluut hun voeding in een bepaalde volgorde willen eten. Een deel, vooral vrouwen, ontwikkelt zelfs een echte eetstoornis, zoals boulimia, anorexia of binge eten.

   

 • tics, dwangmatig gedrag  Vooral in tijden van stress heb ik daar last van. Wanneer de stress wegvalt, vallen die tics en dat dwangmatig gedrag ook weg.

   

 • capaciteiten die overschat worden Dit komt vooral voor bij normaal- tot hoogbegaafde personen met autisme. Autisme is niet zichtbaar aan de buitenkant. Vaak is het zo dat, pas wanneer men dagelijks met de persoon in contact komt, men het anders-zijn opmerkt. Ook mijn capaciteiten worden geregeld overschat. Men ziet alleen mijn mooie diploma's en kan niet begrijpen dat ik het moeilijk heb met bepaalde eenvoudige taken, zoals mijn huis op orde houden, 

   

 • moeite om zaken af te werken  Door mijn detaildenken is ieder detail even belangrijk. Daarom blijf ik steeds alles draaien en keren tot alles tot in de puntjes klopt. Ik ben echter nooit tevreden over het resultaat. 

   

 • concentratieproblemen Aangezien onbelangrijke informatie niet automatisch wordt weg gefilterd, word ik constant afgeleid door allerlei zaken die anderen niet eens opmerken. Maar ook mijn denken en mijn extreme emoties leiden me voortdurend af.

   

 • geheugenproblemen Mijn sensorische geheugen werkt beter dan mijn verbale geheugen. Op school maakte ik vooral gebruik van mijn visuele geheugen. Alles wat ik studeerde, zag ik letterlijk voor mijn ogen. 

  Ook wanneer ik herinneringen ophaal uit het verleden, zijn dat ervaringen gebaseerd op wat ik heb gezien, heb gegeten,... 

  Wel kan ik soms zaken 'vergeten' owv mijn beeldend denken. Wanneer ik bv medicatie moet innemen, zie ik me dat soms in mijn verbeelding innemen. Nadien weet ik niet of ik het geneesmiddel werkelijk heb ingenomen of niet.

  Mijn verbale geheugen werkt niet goed. Het lijkt wel vol te zitten met rommel. Wanneer ik nieuwe informatie wil toevoegen, moet er eerst oude informatie verwijderd worden. Wanneer ik bijvoorbeeld naar de bakker ga om een brood en 2 pistolets te bestellen en ik onderweg word tegen gehouden voor een babbel, vervangt die babbel de bestelling. Dan kom ik bij de bakker en weet ik niet meer wat ik nodig heb.

   

 • slaapstoornissen Persoonlijk heb ik geen problemen om in slaap te vallen. Dat komt doordat al de prikkels, die ik overdag ontvangen heb, me totaal uitputten. Wanneer ik daarentegen  's nachts wakker word, begin ik zo hard te denken dat ik niet meer in slaap geraak.

   

 • dingen over het hoofd zien Doordat bij het filteren bepaalde informatie verloren gaat, gebeurt het dat ik zaken letterlijk niet zie. Wanneer ik bijvoorbeeld mijn was van de droogrek haal, zal er bijna altijd een of ander kledingstuk blijven hangen dat ik letterlijk niet gezien had.