Vergaar kennis over autisme.

 

Een tweede voorwaarde om van autisme je kracht te kunnen maken, is te weten wat autisme inhoudt. Zelf heb ik een cursus over autisme gevolgd bij autisme centraal. Daarnaast heb ik ook allerlei boeken over autisme gelezen. Om andere mensen met autisme te leren kennen, ben ik een tijdje naar de Passgroep gegaan.(Er bestaat ook een groep voor jongeren tussen 12 en 18 jaar met een normale tot hoge begaafdheid, nl Jonass.) Ten slotte leerde ik heel veel bij door getuigenissen te geven als ervaringsdeskundige. 

 

Nadien heb ik bestudeerd hoe ik zelf in elkaar steek. Daarvoor testte ik of datgene dat ik had vernomen over autisme, ook van toepassing was op mezelf. Ik vergeleek me ook met andere personen met autisme. Het resultaat daarvan vatte ik samen in Kenmerken van autisme.

Verder bestudeerde ik mijn karaktertrekkenDeze beïnvloeden immers de manier waarop het autisme zich uit. Ik ging bv na of ik van nature uit intravert of extravert ben, hoe een teveel aan prikkels zich bij mij uit, wat mijn kwaliteiten zijn, wat mijn interesses zijn,...

 

Aldus leerde ik mijn sterkere en zwakkere punten kennen en heb ik me daaraan kunnen aanpassen.