Trucs om het denken te kalmeren

Gedachten kunnen heel vermoeiend zijn. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een paar trucs om dat denken wat te kalmeren.

 • Wanneer er negatieve gedachten opkomen, stel je dan eens de vraag of die gedachten je wel dienen. Kan er door die gedachten iets veranderd worden aan het probleem dat zich voordoet? Indien ja, blijf dan verder zoeken naar oplossingen. Indien dit echter niet het geval is, heeft het geen enkele zin om verder te blijven piekeren.

   

 • Schrijf je gedachten op. Door dit te doen, gaan ze letterlijk uit je hoofd.

   

 • Herhaal ieder woord innerlijk of luidop, maar dan vertraagd. Daardoor kunnen er geen nieuwe gedachten opkomen en wordt ook de reflex om verder te bouwen op wat gezegd werd verminderd.

   

 • Een oefening die ik steeds leuk heb gevonden is ipv in je gedachten mee te gaan, je gedachten te vervangen door 'blablabla...'. Ook daardoor kunnen er geen nieuwe gedachten opkomen en wordt de reflex om verder te bouwen op wat gezegd werd verminderd.

   

 • Soms helpen deze hulpmiddelen niet. Op die momenten zijn de gedachten gewoon té sterk. Dan kan je het beter zo laten. Waar je tegen strijdt komt immers sterker terug. Kijk dan gewoon hoe je gedachten komen en gaan. Het denken op zich is immers niet zo erg. Het is vooral het feit dat je erin gelooft dat voor lijden zorgt!