emoties

Ook mijn emoties heb ik eens grondig onder de loupe genomen.

Pijnlijke emoties ontstaan wanneer oude wonden worden aangeraakt. Telkens je een pijnlijke emotie ervaart, krijg je de kans om die oude pijn los te laten en aldus een stukje te genezen. 

 

Maar hoe ga je met zo'n emotie om?

Ik heb ervaren dat de beste manier om met die emoties om te gaan is om deze volledig toe te laten. Wat bedoel ik daarmee?

 

 • Vel geen oordeel over die emotie.

  Die emotie is niet goed of slecht. Ze is er gewoon.Observeren zonder te oordelen kan men doen door zich op het gevoel te concentreren en door dat gevoel te omschrijven.

  Bv Ik voel dat mijn darmen samen trekken.

  Bv Ik voel hoe mijn maag samen trekt.

  Wanneer men dat doet, gaat men merken dat het gevoel in de meeste gevallen vrij snel voorbij gaat.

 • Bied geen weerstand tegen die emoties

  De meeste mensen vluchten weg van hun emoties. Op die manier kunnen de emoties niet genezen worden en worden nog meer situaties aangetrokken die dat soort emoties oproepen. Wanneer men tegen gevoelens vecht, wordt de emotie alleen maar sterker. 

  Wanneer er bv angst, is zeg dan liever tegen jezelf: 'Het is oke om angst te voelen.' Natuurlijk is het zo dat weerstand iets is dat gewoon opkomt. Men heeft niet besloten om weerstand te voelen. Indien er toch weerstand is, probeer dan gewoon die weerstand te voelen en vecht niet tegen die weerstand. Zeg dan tegen jezelf: 'Het is oke om weerstand te voelen.' Wanneer er bv angst, is zeg dan tegen jezelf: 'Het is oke om angst te voelen.'

 • Doorvoel de emotie volledig.

  Hoet? Probeer de emotie bewust uit te vergroten.

  Wanneer er bv verdriet is, ga ik met mijn concentratie helemaal tot in die plek waar het verdriet zich in mijn lichaam uit. Wanneer mijn aandacht daarop gericht blijft, merk ik meestal dat die emotie geleidelijk aan begint te verdwijnen. Soms niet, maar dat is oke. Dan laat ik dat gevoel gewoon voor wat het is, zonder ertegen te vechten

Ik heb gemerkt dat er mettertijd steeds minder pijnlijke emoties opkomen en dat diegene die opkomen steeds gemakkelijker worden getransformeerd. Het is een kwestie van geduld hebben. Verwacht niet dat alles op korte termijn zal genezen.